Ben je scholier en doe je dit jaar eindexamen? Dan komt er veel op je af. Niet alleen moet je erg veel studeren, maar je kunt ook druk ervaren door de verwachtingen die (je denkt dat) de mensen van je hebben. Dit kan het lastig maken om voldoende focus te houden op het studeren voor je examens en niet te veel stress te ervaren. Wil je weten hoe je het beste om kunt gaan met deze stress en hoe jij je het beste kunt voorbereiden op je eindexamens? Lees dan snel verder voor de beste tips.

 

  1. Neem voldoende tijd voor ontspanning 

Nu je eindexamens eraan komen, is het begrijpelijk dat je denkt dat je alleen maar moet zitten te studeren. Helaas is dit een slechte manier om ervoor te zorgen dat je je examenstof onthoudt. Als je veel stress ervaart en teveel druk op jezelf legt, wordt het namelijk moeilijker om de te leren stof te onthouden en werkt je geheugen slechter. Daarnaast kun je, als je vermoeid bent, slechter omgaan met stress. Zorg er dan ook voor dat je voldoende tijd voor jezelf neemt en dat je leuke dingen blijft doen. 

  1. Begin op tijd

Het beste wat je kunt doen om jezelf te helpen gedurende deze examenperiode, is op tijd beginnen met het bestuderen van de te leren stof. Zo kun je iedere dag een beetje leren en rustig aan de voorbereiding voor de verschillende examens doen. Hiermee voorkom je dat je een aantal dagen voor de examens vol met stress nog nachtenlang moet zitten studeren (met alle gevolgen van dien). 

  1. Maak een realistische planning

Iedereen kan een planning maken, maar een goede planning maken is een ware kunst. Zorg er bij het plannen van je leermomenten voor dat je echt voldoende tijd inplant voor iedere activiteit en dat je er rekening mee houdt dat je bepaalde hoofdstukken of thema’s regelmatig zult moeten herhalen, zodat je ze goed onthoudt. Maak hierbij gebruik van kleine stapjes. Zo wordt het makkelijker om je planning te maken en je eraan te houden. Dit werkt motiverend. 

 

  1. Zorg voor hulp bij lastige vakken

Zijn er bepaalde vakken die je echt niet begrijpt? Dan is het belangrijk om hier hulp bij in te schakelen. Je kunt dit doen door een examentraining te volgen voor de vakken waar je moeite mee hebt. Bij een dergelijke training word je door iemand met veel kennis van zaken voorbereid op het eindexamen van dit vak. Bij zo’n training is er veel ruimte voor persoonlijke aandacht en ondersteuning.