Ondanks dat teken maar hele kleine beestjes zijn, kunnen ze jouw hond of kat flink ziek maken. Daarom is het belangrijk regelmatig je huisdier op teken te checken als ze door (hoog) gras hebben gelopen of in een bebost gebied zijn geweest. Teken gaan namelijk op de huid van je huisdier zitten om zich met hun bloed te voeden. Op deze manier kunnen ze ziektes overdragen, zoals de ziekte van Lyme. Net zoals dat mensen hier ziek van kunnen worden, kan je huisdier dat ook.

 

Hoe ziet een teek eruit

Een teek is een kleine zwart-bruine parasiet. Ze zijn gemakkelijk over het hoofd te zien, aangezien ze soms zelfs maar één millimeter groot zijn. Als ze zich hebben vastgebeten in de huid van je huisdier zuigen ze zich vol met bloed. Ze zwellen hierdoor op, soms wel tot één centimeter! Ook mensen kunnen teken krijgen. Naast het checken van je huisdier moet je dus jezelf ook goed checken.

 

Een tekenbeet kan koorst, slaperigheid en verminderde eetlust veroorzaken

Helaas kunnen honden en katten flink ziek worden van een tekenbeet. Honden en katten kunnen koorts krijgen, of zelfs gewrichtsontsteking of de ziekte van Lyme. Uitdroging, sloomheid en weinig eetlust kunnen andere symptomen zijn van deze ziekte. Soms weet je niet zeker of dit komt om je huisdier een tekenbeet heeft opgelopen. De dierenarts kan dit echter vaststellen met een bloedtest. Als je er snel bij bent, kan de ziekte van Lyme relatief eenvoudig behandeld worden. Wacht je echter langer, dan kunnen de klachten veel erger of zelfs chronisch worden. Daarom is het erg belangrijk je huisdier regelmatig te checken op teken.

 

Wat moet je doen als je een teek vindt?

Heb je een teek bij kat gespot? Dan is het belangrijk deze er zo snel mogelijk uit te halen. Dit doe je bijvoorbeeld met een tekentang of tekenlasso die je in de dierenwinkel kunt kopen. Zorg ervoor dat je de teek niet fijn drukt en dat er geen deeltjes van de teek achterblijven. Dit kan namelijk voor ontstekingen zorgen. Het is verstandig de datum dat je de teek eruit hebt gehaald te noteren. Dit is een belangrijke aanwijzing voor de dierenarts, mocht je huisdier alsnog ziek worden. Als je de teek er binnen 24 uur hebt uitgehaald is de kans op besmetting nog relatief klein. Hou je huisdier vooral goed in de gaten. Als je kat of hond klachten krijgt, kan dit misschien toch door de teek komen.

 

Kortom, zorg ervoor dat je je huisdieren goed op teken checkt!