Duurzaam is in. Je hoort er dan ook steeds vaker over in je omgeving en er wordt in de media veel aandacht aan besteed. Duurzame kleding is een begrip wat je misschien wel eens voorbij hebt horen komen, maar wat is dit nu eigenlijk precies? Steeds meer ondernemingen geven aan duurzaam bezig te zijn, al blijft dit nog best een vaag begrip. Wat merken we eigenlijk van deze duurzaamheid en hoe kunnen we hier zelf mee bezig zijn? Hieronder lees je meer over het begrip duurzame kleding.

Wat is duurzame kleding?

De vraag is simpel, maar het antwoord is nog best complex. Er zijn ten eerste een aantal begrippen die erg op elkaar lijken, maar toch net wat anders zijn. Duurzaam, fair trade, ecologisch, biologisch, weet jij het verschil? Duurzame kleding staat voor kleding dat op zo’n manier wordt gemaakt, dat er rekening wordt gehouden met de aarde en mensen, en mag daarnaast niet enkel gericht zijn op het maken van winst. Zo moeten merken hun kleding maken van duurzame stoffen zoals linnen of bamboe en juist niet van synthetische stoffen als katoen, nylon of polyester. Synthetische stoffen worden namelijk gemaakt van ruwe olie en daardoor is de kledingindustrie een erg grote vervuiler van het milieu. Niet minder belangrijk is het verven en behandelen van de stof, de lonen van de mensen die de kleding maken en de omstandigheden waarin zij werken.

Voordelen van duurzame kleding

De meeste kleding wordt nog niet duurzaam geproduceerd, daarom kan het best een klus zijn om jouw favoriete nieuwe merk hierbij uit te kiezen. Er zijn een aantal voordelen van duurzame kleding die een extra motivatiefactor zijn om hiernaar op zoek te gaan. Ten eerste kreukt het minder snel, die strijkbout kun je dus vaker links laten staan. Daarnaast droogt het sneller, je kunt het prima buiten laten drogen om het weer snel aan te kunnen trekken. Je hoeft het minder heet te wassen, scheelt weer wat kosten. Tot slot zijn de duurzame stoffen veel minder toxisch voor je gezondheid, ademt het beter en gaat het langer mee.

Alleen duurzame kleding?

Omdat duurzaamheid een steeds belangrijkere factor wordt zal het je niet verbazen dat er meer is dan duurzame kleding. Ook sommige schoenen worden tegenwoordig duurzaam geproduceerd. Er zijn speciale duurzame merken, zoals Veja. Veja heren schoenen zijn gemaakt op een milieuvriendelijke en Fairtrade manier. Ze bestaan uit biologisch katoen en natuurlijk gelooid leer. Voor ieder paar sneakers zijn drie plastic flessen gerecycled. Volledig ecologisch en daarmee de leukste en groenste sneakers. Ook Via Vai damesschoenen shop je duurzaam.