De dagen worden korter en er wordt meer in het donker gereden. Het is dan extra belangrijk om goede verlichting te hebben. In het donker worden we namelijk snel over het hoofd gezien. Niet overal zijn lantaarnpalen en het is daarom belangrijk om verlicht te zijn. Niet alleen als auto, maar ook als fietser of voetganger. Maar vooral als auto is verlichting onmisbaar. Auto’s rijden namelijk met hoge snelheden en zonder verlichting breng je jezelf en ook anderen in gevaar. Jijzelf kan niet alleen minder goed zien in de auto, ook anderen zien jou niet goed. 

Verschillende soorten verlichting

Voor auto’s zijn er veel verschillende verlichtingen noodzakelijk. Naast de koplampen en achterlichten, zijn er ook nog de knipperlichten, remlichten en kenteken verlichtingen. Kortom veel verschillende verplichte verlichtingen die vaak allemaal verschillend zijn. Naast de verschillende verlichtingen zijn er ook verschillende soorten lampen mogelijk. Er zijn xenonlampen, ledlampen en halogeenlampen. Xenonlampen zijn gasontladingslampen waarin een lichtboog wordt opgewekt in het onder hoge druk staande gas xenon. Zo ontstaat een bijna puntvormige lichtbron met een hoge luminantie. De uitgezonden straling bij xenonlampen bevat ook ultraviolet licht, dit kan schadelijk zijn. Xenonlampen gebruiken dus gas als hun energiebron. Het opstarten van een xenonlamp kost wel veel energie. Ledlampen zijn lichtgevende diodes en gebruiken aanzienlijk minder energie dan andere soorten lampen. Ze zijn halfgeleiders die licht geeft wanneer er in de juiste richting stroom doorheen wordt gestuurd. Halogeenlampen zijn gloeilampen die gevuld zijn met een inert gas onder hoge druk. Aan dit gas wordt een kleine hoeveelheid halogeen toegevoegd. Dit is vaak broom of jodium. Halogeenlampen verbruiken veel energie om te blijven branden en zijn slecht voor het milieu. Maar worden nog wel veel verkocht. Dit komt doordat ze ten opzichte van de ledlampen en xenonlampen de goedkoopste zijn. Halogeenlampen gaan wel minder lang mee en hebben een lagere lichtopbrengst.

Autoverlichting nu en in de toekomst

Voor de auto zijn alle drie de soorten verlichting mogelijk. Halogeenlampen in huis zijn verboden, maar halogeen motorverlichting is nu voorlopig nog de standaard. Uit onderzoek is gebleken dat het ook mogelijk is om halogeenlampen te vervangen met ledlampen of xenonlampen. U moet dan wel opletten of de lichtunit in uw voertuig bestemd is voor ledlampen. Verder zijn alleen ledlampen en xenonlampen met H-fitting geschikt voor de openbare weg. In de toekomst zien we dan ook steeds meer led en xenonlampen het overnemen van de halogeenlampen. Deze lampen gaan langer mee, hebben een hogere lichtopbrengst en zijn beter voor het milieu.