Moet je steeds vaker vragen aan een ander of hij zijn woorden kan herhalen? Heb je steeds meer moeite om in een drukke ruimte een gesprek te kunnen volgen? Misschien heb je gemerkt dat je met het ene oor beter hoort dan met het andere, of zijn beide oren even slecht. Loop niet te lang rond met dit soort klachten, maar maak een afspraak met je huisarts of met een audicien. Zij helpen je te zoeken naar de oorzaak en helpen je met een oplossing.

 

Mogelijke oorzaken van slechter horen

Als je slechter hoort, kan dat vele oorzaken hebben. Een verstopping van de gehoorgang, bijvoorbeeld door oorsmeer, is een mogelijke reden. Gelukkig kan je deze makkelijk door een huisarts laten uitspuiten. Ga in ieder geval niet zelf aan de slag met wattenstaafjes. Een ontsteking van de gehoorgang of verkoudheid kan er ook voor zorgen dat je slechter hoort. Daarnaast is het niet goed je oren vaak en lang bloot te stellen aan hard lawaai. Dit kan doofheid of oorsuizen veroorzaken. En geloof ons als we zeggen dat dit geen pretje is! Erfelijkheid speelt in sommige families ook een rol. Aan dit laatste is vaak helaas niet zoveel te doen.

 

Ga naar de huisarts of de audicien!

Merk je dat je minder goed hoort dan eerst? Wacht dan niet te lang, maar ga naar je huisarts of naar de audicien. Deze helpen je met het zoeken naar de oorzaak en met het vinden van een oplossing. Een hoortest bij een audicien is vaak gratis. Wist je dat je bij een audicien ook vaak gehoorbescherming kunt laten aanmeten? Indien je slecht ter been bent, is het mogelijk een audicien aan huis te laten komen.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Niet bij iedereen is het te voorkomen dat je op den duur slechter gaat horen. Echter hebben veel mensen ook last van oorsuizen en doofheid, doordat ze hun gehoor te lang aan te hard geluid hebben blootgesteld. Hier is wel degelijk wat aan te doen! Draag bijvoorbeeld bij concerten altijd gehoorbescherming en zet de muziek niet te hard als je met een koptelefoon luistert. Gehoorbescherming kan je op maat laten aanmeten. Als je voor goede oordoppen kiest, hoeft dit ook zeker niet je concert ervaring te verminderen. Daarnaast, als je in een lawaaierige werkomgeving werkt, is het geen slecht idee op je werk gehoorbescherming te dragen. Gehoorbeschadiging is namelijk niet vaak terug terug te draaien. Het is beter iets te voorzichtig te zijn dan al op jonge leeftijd aan een gehoorapparaat te moeten.

 

Kortom, zorg goed voor je gehoor en ga bij klachten naar je huisarts of naar een audicien.