Het is tegenwoordig niet gemakkelijk om een eigen woonplek te bemachtigen. De huizenprijzen stijgen met de dag en ook de gemiddelde huur is hoger dan ooit tevoren. Amsterdam staat momenteel zelfs op de derde plek van de hoogste gemiddelde huurprijs in Europa. De wachttijd voor een sociale huurwoning is enkele jaren, waardoor ook deze optie voor sommigen afvalt. Maar je wilt op een gegeven moment toch graag het ouderlijk nest verlaten en op jezelf gaan wonen. Of je wilt graag je huurwoning verlaten en bent op zoek naar je eerste echt eigen plekje. Het is daarom, ondanks de lastige situatie op de huizenmarkt, helemaal niet mis om een poging te wagen. Een goede voorbereiding is belangrijk omdat je vaak een snelle beslissing moet maken zodra je de kans krijgt om een woning te kopen. Daarom lees je hier meer over hoe je dat kunt aanpakken.
Financiële inventarisatie
Een woning kopen is een flinke investering die je niet zomaar doet. Omdat er een hoop geld voor nodig is, zijn er bepaalde eisen gesteld aan je inkomen. Om erachter te komen hoeveel je kunt lenen bij de bank om de woning te kunnen financieren moet je je maximale hypotheek berekenen. Je kunt online een berekening maken of een afspraak maken met een hypotheekadviseur. Je weet dan ook gelijk wat de maandelijkse lasten zijn. Met de huidige regelgeving is het mogelijk om tot 100% van de waarde van de nieuwe woning te financieren. Alle overige, bijkomende kosten moet je zelf financieren. Daarom is het ook belangrijk een berekening te maken van hoeveel eigen geld je nodig hebt. De actuele hypotheekrente is erg gunstig, maar houd er rekening mee dat deze kan veranderen. Daarom kun je bijvoorbeeld ook voor kiezen voor de hypotheekrente 20 jaar vast, hierbij betaal je over deze periode een onveranderd rentepercentage. Op Hypotheekrente.nl blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen.
Woning zoeken en bezichtigen
Nu je weet wat je maximaal kunt uitgeven aan de woning en je jouw woonwensen op een rijtje hebt gezet, kun je de zoektocht echt beginnen. Hiervoor kun je websites als Funda regelmatig bezoeken of je zoekopdracht bij een aankoopmakelaar neerleggen. Je hebt daarbij ook de keuze uit bestaande bouw of nieuwbouw. Ga je voor bestaande bouw, dan ga je deze natuurlijk bezichtigen. Let bij de bezichtiging goed op de locatie en de buurt, de staat van de woning aan zowel de buitenkant als binnenkant, de aanwezige installaties en apparatuur en duurzaamheidsaspecten. Uiteindelijk moet de woning vooral goed voelen.
Onderhandelen en bieden
Zodra je de perfecte woning hebt gevonden is het tijd om te onderhandelen over de prijs, maar ook over bijvoorbeeld de opleverdatum, roerende zaken en ontbindende voorwaarden. De aankoopmakelaar adviseert je bij het uitbrengen van een bod. Zodra jij en de verkoper het eens zijn worden de afspraken vastgelegd in de koopovereenkomst en kun je deze, nadat je het grondig hebt doorgelopen, ondertekenen. Na de bedenktijd van drie dagen is de koop definitief rond.