Normen en waarden kunnen door de jaren heen veranderen. Dat is logisch aangezien er door de jaren heen ontzettend veel is veranderd in Nederland. Natuurlijk is er veel veranderd aan hoe alles er uit ziet, maar ook op het gebied van normen en waarden. Een jaar of vijftig geleden vonden mensen hele andere dingen normaal dan vandaag de dag. Dat is maar goed ook aangezien er anders nooit iets zou veranderen. Dit zou de wereld ook maar saai maken. Er zijn veel zaken veranderd ten opzichte van een jaar of vijftig geleden.

 

Eén van de zaken die er is veranderd, is de mode. De kleding die mensen dragen is tegenwoordig heel anders dan vroeger. Vroeger droegen de meeste mensen in hun dagelijks leven nette kleding. Hierdoor zag het straatbeeld er heel anders uit dan tegenwoordig. Als je hier over nadenkt, vraag je je waarschijnlijk af waarom er zo veel is veranderd op het gebied van de kleding die we dragen. Door deze tekst te lezen ontdek jij hier meer over. 

Een verandering in de normen

Om te begrijpen hoe het kan dat veel dingen nu zo anders zijn als een jaar of vijftig geleden, is het van belang om te kijken naar de normen van die tijd. Het was in die tijd bijvoorbeeld ondenkbaar dat mensen in sportkleding in een les zouden verschijnen op school. Dat terwijl het tegenwoordig op veel scholen heel normaal is dat jongeren met trainingspakken naar school komen. Er is erg veel veranderd op het gebied van Nederlandse normen. Zo was het vroeger bijvoorbeeld ook zo dat vrijwel iedereen die naar zijn of haar werk ging een overhemd of een pak moest dragen. Vandaag de dag zie je veel minder mensen met overhemden op de werkvloed. Dit is nu alleen nog het geval bij bedrijven die hier om wat voor reden dan ook veel waarde aan hechten. 

Meer mogelijkheden en vrijheid

Door de jaren heen is in Nederland steeds meer een cultuur ontstaan die zorgt voor mogelijkheden en vrijheid voor het individu. Dat houdt dus ook in dat mensen vrijer zijn om zelf te kiezen hoe zij zich kleden. Echter, er zijn natuurlijk nog genoeg gemeenschappen die binnen Nederland leven die er hele andere normen en waarden op nahouden. Zo zijn er verschillende groepen strenggelovigen bij wie vrouwen en kinderen helemaal geen vrijheid hebben om zelf te kiezen hoe zij zich kleden. Toch is het ook bij deze groepen zo dat er langzaam anders naar dit soort vraagstukken wordt gekeken.