Bijna iedere ondernemer met een eigen bedrijfspand of kantoor weet dat de prijzen voor energie zakelijk al een hele tijd aan het stijgen zijn. Dat betekent dat wanneer je huidige energiecontract bijna afloopt je vervolgens meer moet gaan betalen voor je zakelijke energie. Eerlijk is eerlijk: niemand betaalt graag te veel voor zijn of haar energierekening. Gelukkig kun je met een paar tips en tricks alsnog zorgen voor het meest voordelige energietarief van dat moment. In dit artikel vertellen we je er graag meer over.

Stap altijd over naar een andere energieleverancier

Wat veel ondernemers bijvoorbeeld niet weten, is dat ze altijd over moeten stappen naar een andere energieleverancier op het moment dat dat mag en kan. Ieder energiecontract beschikt over een einddatum. Zodra die datum in zicht komt, is het tijd om actie te ondernemen. In de meeste gevallen is het het meest voordelig om op zo’n moment over te stappen naar een nieuw energiecontract bij een andere energieleverancier. Besluit je echter om niets te doen dan scoor je sowieso niet het meest voordelige energietarief. Een groot deel van de ondernemers blijft hangen bij hun huidige energieleverancier omdat ze tevreden zijn over de leverancier en de prijzen. Ook kan het zijn dat ze het gewoon vergeten om de overstap te maken. Dat is zonde van je geld, want zo weet je in ieder geval zeker dat je meer betaalt voor je zakelijke energiecontract dan nodig is. Kortom: stap altijd over op het moment dat dat mag en je profiteert optimaal van het nodige voordeel van dat moment.

Begin met zakelijk energie vergelijken

Nu vraag je je misschien af waar je zo snel een nieuw energiecontract vindt dat ook nog eens bij jouw wensen en jaarlijkse energieverbruik past. Simpel: door aan de slag te gaan met een zogeheten zakelijke energievergelijker. Dat is een online tool die voor jou op zoek gaat naar de beste deals op het gebied van zakelijke energie. Op Minder.nl vind je een zakelijke energievergelijker waar je direct mee kunt beginnen. Het enige wat je hiervoor moet weten, zijn de gegevens omtrent je jaarlijkse energieverbruik en eventuele extra wensen. Denk bijvoorbeeld aan de wens voor groene stroom of voor een flexibel energiecontract. Deze informatie vul je in in de zakelijke energievergelijker en de tool doet de rest. Eigenlijk hoef je zelf helemaal niks meer te doen, behalve wachten op het resultaat. Je krijgt altijd meerdere aanbiedingen te zien, waaruit je zelf de beste match kunt kiezen. Wat goed is om te weten, is dat je altijd het meest complete aanbod te zien krijgt. Dat betekent dus dat je niet verder hoeft te zoeken, omdat je alle mogelijke aanbiedingen voor jouw situatie al voor je ziet.

Check altijd de einddatum en de opzegtermijn

Hoe je tot slot altijd van het meest voordelige energietarief profiteert? Simpel: door goed te letten op de einddatum en de opzegtermijn van je huidige energiecontract. Nu je eenmaal weet dat je sowieso moet overstappen wanneer dat mag, moet je nog wel weten wanneer het beste moment is om dat te doen. Het is belangrijk om niet te vroeg over te stappen; doe dat pas wanneer je opzegtermijn in is gegaan. Per energieleverancier verschilt het wanneer die termijn begint. De één hanteert een termijn van een maand terwijl je bij de ander rekening moet houden met drie maanden. Let daar goed op wanneer je je zakelijke energiecontract afsluit. Besluit je toch om eerder over te stappen dan ontvang je een opzegboete; een bedrag voor de energie die je nog had afgesproken af te nemen. Let er echter op dat je ook niet te laat overstapt. Er is namelijk nog een einddatum waar je rekening mee moet houden. Wanneer de einddatum verstreken is en je niets hebt gedaan, mag je energieleverancier het energiecontract stilzwijgend verlengen. Helaas gebeurt dit nooit tegen aantrekkelijke aanbiedingstarieven, maar tegen hoge verlengingstarieven. Zo ben je dus nooit het meest voordelig uit voor je zakelijke energie.