Vroeg of laat komt je kind erom vragen: een game computer. Dat roept meteen al allerlei vragen op bij jou als ouder. Moet je dat wel doen? En zo ja, hoe oud moet het kind dan zijn? En als je het doet: wat voor een game computer koop je dan? Het zijn allemaal terechte vragen waarop je zorgvuldig het antwoord moet zoeken. Om maar het de deur in huis te vallen: je kunt er waarschijnlijk niet omheen. Een game computer is bijna een standaard outfit voor een kind. Het is het speeltuintje van vroeger waar kinderen elkaar ontmoeten en met elkaar gamen. Online bestaat een hele sociale wereld waarin ze met vrienden diverse games spelen. Het is dus zaak dat je als ouder hierbij aansluit. Maar natuurlijk wel op jouw voorwaarden. Jij kunt natuurlijk bepalen welke game computer er in huis komt en hoe lang je kind daarop mag gamen per dag. Want alleen maar hele dagen gamen is ook niet verstandig.

Voordelen van gamen

Goed om te weten: gamen kent vele voordelen. Daarbij moet je denken aan het verbeteren van de oog- hand coördinatie, het nadenken over strategieën en het leren van oplossen van problemen. Daarnaast leren kinderen samenwerken, want gamen is tegenwoordig een heel sociaal gebeuren en kinderen gamen zelden alleen. Sommige games geven geschiedenisles over bijvoorbeeld de middeleeuwen of de Tweede Wereld Oorlog. In games wordt succes beloond en dat maakt dat het zelfvertrouwen van je kind groeit. Kortom: genoeg redenen om je kind regelmatig te laten gamen. Nadelen zijn er ook zoals een slechte conditie door te veel zitten, slaapproblemen en droge ogen. Dit zijn vooral zaken die gaan spelen als een kind te veel gamet. Zorg er dus ook voor dat je kind regelmatig een balletje gaat trappen op het veld.

Welke game computer?

De keuze in game computers is erg groot. Het is belangrijk dat je je daarover goed laat informeren. Je kunt vaak je eigen game computer samenstellen, maar hoe je dat doet is erg afhankelijk van wat je ermee wilt doen en hoe zwaar bijvoorbeeld de games zijn waarmee je kind gaat gamen. De mogelijkheden zijn wat dat betreft ook weer eindeloos. Online kun je allemaal keuzes maken. Doe dit samen met je kind: vaak weet hij wel wat hij wil en hij heeft er waarschijnlijk ook meer verstand van. En als die game computer eenmaal in huis is: speel vooral dan zelf ook eens een spel want het is vooral erg leuk om te doen.

Leave a comment