Er zijn diverse soorten gevallen waarbij het tijdens een zwangerschap onduidelijk is wie de vader van een kind is. Dat kan voor vervelende situaties zorgen, waarbij onzekerheid en onduidelijkheid in de meeste gevallen de boosdoener zijn. Het is daarom dan ook belangrijk om deze twee factoren weg te nemen. Gelukkig is dat mogelijk door te kiezen voor een van de testen. Met het doen van een bepaalde test, waarbij er verschillende opties mogelijk zijn, is het haalbaar om te bekijken wie daadwerkelijk de vader van het kind is. Op deze manier zal iedereen er dus achter komen wie het vaderschap van het kind heeft. Dat kan nodig zijn wanneer meerdere vaders mogelijk de vader kunnen zijn of wanneer helemaal niet duidelijk was wie de vader van het kind is. 

 

DNA

Voor deze testen wordt er altijd gekeken naar het DNA. Het DNA is uiteindelijk namelijk wat bepaalt of je wel of niet verwant bent aan elkaar. Door het DNA te controleren is het dus mogelijk om te zien of iemand de vader van een kind is. Het testen van het DNA kan op verschillende wijzen gedaan worden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om met een DNA test te bekijken wie de vader is, door bij zowel de mogelijke vader als bij het kind wat DNA af te nemen met een wattenstaafje in de mond. Dat DNA kan vervolgens in het lab vergeleken worden, waardoor het mogelijk is om te zien of de twee wel of niet hetzelfde DNA delen. Het is echter op veel meer manieren mogelijk om te bekijken wie de vader van het kind is. 

 

Testen 

Er zijn dan ook nog andere soorten testen waaruit gekozen kan worden om het vaderschap te bekijken. Het is hierbij een optie om te kiezen voor de standaard variant van de test. Ook is het mogelijk om te kiezen voor een prenatale test. Bij dit type test wordt tijdens de zwangerschap al bekeken wie de vader van het kind is. Op deze manier zal voordat het kind geboren wordt al duidelijk zijn wie de vader is. Het is tevens mogelijk om y-chromosoomtest te doen. Dit type test kan ook het DNA van de vader van de mogelijke vader testen, de opa van het kind dus. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van een test bij de ooms of tantes van het kind. De broers en zussen van de mogelijke vader delen namelijk het DNA met deze man. Zo kan dus ook bekeken worden wie de vader van het kind is.