Velen van ons hebben het als grote droom, een eigen bedrijf. Of dit nou een eigen kapperszaak is of een bedrijf in de technologie sector, een eigen bedrijf klinkt voor velen als muziek in de oren. Maar is dit nou eigenlijk ook wel zo? En is het eigen baas zijn wel voor iedereen weggelegd of klinkt dit makkelijker dan dat het eigenlijk is. Lees snel verder om erachter te komen of een eigen bedrijf iets voor jou is en of je de voor- en nadelen tegen elkaar kan opwegen.

Voordelen

Als je je eigen bedrijf hebt dan kun je natuurlijk (afhankelijk van je werkzaamheden) werken waar en wanneer je maar wilt. Jij bepaalt immers wanneer je met klanten afspreekt, wanneer je inkopen doet, en zelfs hoe laat je opstaat en wanneer je gaat lunchen. Dit is een van de belangrijkste redenen dat mensen starten met een eigen bedrijf. Het levert je heel veel vrijheid op, vrijheid die veel mensen ontzettend nodig hebben. Een ander groot en heel belangrijk punt is natuurlijk dat je met een eigen bedrijf geld kunt verdienen met jouw passie. Je kiest immers een bedrijfsvorm en een product of dienst waar je met heel je hart achter staat en wat jou een goed gevoel geeft. Wat voor bedrijf het ook is, je wordt er in ieder geval gelukkig van om er mee bezig te zijn. Last but not least heeft het hebben van een eigen bedrijf ook nog eens veel financiële voordelen, allereerst belastingtechnisch. In ons land biedt men ondernemers ontzettend veel interessante aftrekposten waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. Het bedrag aan het einde van de streep is dus hoger in verhouding tot wat je zou verdienen met een normale baan met exact dezelfde werkzaamheden. Ook kan je gemakkelijk op de naam van het bedrijf bijvoorbeeld een auto leasen. Een financial lease scheelt je veel kosten en is misschien nog wel leuker dan een eigen auto aanschaffen.

Nadelen

Geld verliezen is één van de grootste risico’s, die verbonden zijn aan het hebben van een eigen bedrijf. Er zijn opstartkosten voor materialen en natuurlijk het gebouw, evenals de maandelijkse verplichtingen. En mocht je bedrijf in het begin niet zo lekker lopen kan het best zo zijn dat je een periode in de min komt te staan. Dit kan dan daarna alleen nog maar beter gaan natuurlijk. Hiervoor moet je wel stressbestendig zijn. Anders wordt het een vervelende tijd voor jou. Een ander nadeel is dat mensen met een eigen bedrijf vaak niet meer kunnen stoppen met werken en het denken aan hun bedrijf. Dit kan ook voor bepaalde gezondheidsproblemen zorgen.

Leave a comment