Als je graag in je tuin zit, is het fijn als je een beetje een beschutte plek hebt. Op deze manier zit je niet in de wind en ben je beschermd tegen nieuwsgierige buren. Ook met huisdieren en kinderen die graag in je tuin spelen is het fijn als je een goede omheining hebt. Zo is je tuin een veilige omgeving om lekker in te kunnen ravotten of van de zon te kunnen genieten. Het is mogelijk om zelf een schutting te bouwen en in dit artikel geven we je een paar tips voor hoe je dit kan doen.

 

Houd rekening met je buren en de regels voor erfafscheiding

Asl je zelf je eigen schutting bouwt, heb je het voordeel dat je zelf je eigen ontwerp kan kiezen. Houd er wel rekening dat ook je buren tegen de schutting aan moeten kijken en het misschien niet altijd met jouw ideeën eens zullen zijn. Overleg daarom van tevoren met ze wat hun wensen zijn. Wie weet kunnen jullie er wel een gezamenlijk project van maken of kunnen ze meedelen in de kosten. Check voor de hoogte van de schutting altijd eerst even welke regels er in jouw gemeente gelden. De maximale hoogte van een erfscheiding en andere spelregels zijn namelijk meestal al vastgelegd. Tuinschermen zijn kant-en-klaar te koop in de winkel, maar je kan er ook voor kiezen je eigen ontwerp te maken. Houd er dan wel rekening mee dat de schutting stevig genoeg is en niet om valt.

 

Het voorbereidende werk

Meet allereerst op wat de lengte van de schutting gaat zijn. Dit heb je nodig om te berekenen hoeveel materiaal je nodig hebt. Houd er rekening mee dat de palen van je schutting ongeveer 80 centimeter de grond in moeten gaan voor de stevigheid. Zorg er daarna voor dat je voldoende materiaal hebt. Het beste koop je een paar planken meer, want je zal altijd zien dat je niet uitkomt en dan terug moet naar de bouwmarkt. Qua hout is bijvoorbeeld douglas hout geschaafd zeer geschikt voor het bouwen van een schutting. Vervolgens is het zaak de ondergrond zo vlak mogelijk te maken. Daarna span je een touw langs de lengte van de schutting, zodat je de schutting goed kan uitlijnen.

 

Zorg voor een stevige schutting!

Je schutting verstevig je met palen die je op gelijke afstand stevig de grond in slaat. De palen kan je eventueel nog verankeren met snelbeton. Begin met de palen die aan het einde van je schutting komen. Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat ze loodrecht in de grond staan. Hierna monteer je de dwarsbalken van de schutting op de palen. Als je dit gedaan hebt kan je de tuinschermen of de losse planken hierop monteren.

 

Je eigen schutting bouwen is niet moeilijk, maar je moet er wel even wat moeite instoppen. We wensen je veel succes en veel plezier!